ZZ Leiden schrijft twee punten bij

LEIDEN, 18 maart 2017 – Zorg en Zekerheid Leiden heeft voor de vierde keer van dit seizoen van Aris Leeuwarden gewonnen. Meshack Lufile speelde een sterke pot (21 punten), maar kon niet voorkomen dat Zorg en Zekerheid Leiden an de hand van Rogier Jansen de winst pakte: 82-68.

Ofschoon Aris Leeuwarden het zonder spelmaker George Marshall moest stellen, was er geenszins sprake van dat de Friezen de wedstrijd zo maar cadeau zouden doen aan Zorg en Zekerheid Leiden. Verrassend was de rentree van Craig Osaikhwuwuomwan. Zelfs tot vlak voor de wedstrijd werd nog gesteld dat de langdurig geblesseerde forward alleen aan de warming-up mee zou doen.

In het eerste kwart was er nauwelijks verschil waar te nemen. Meshack Lufile en Jordan Gregory zorgen voor de Friese scores, bij Zorg en Zekerheid Leiden waren de scores wat meer verdeeld. Twee minuten voor het einde van het eerste kwart leek de thuisploeg een gaatje te slaan, maar Denton Koon stak daar met een driepunter een stokje voor. Met twee rake vrije worpen bepaalde Jessey Voorn, die net als Thomas Koenis weer meespeelden, de stand na tien minuten spelen op 16-14.

In de tweede rondgang had Zorg en Zekerheid Leiden het lang lastig tegen Aris. De verschillen bleven klein. Pas in de laatste drie minuten sloeg de ploeg van Paul Vervaeck haar slag. Rogier Jansen, die de laatste weken aantoont zijn oude vorm weer te pakken te hebben, scoorde acht punten op rij. Daardoor vloog de stand van 25-23 naar 33-25. Met een harde dunk zorgde Daviyon Draper voor de 36-27 ruststand.

In de derde periode was het aanvankelijk hetzelfde beeld. Aris Leeuwarden weigerde op te geven en speelde de troefkaart Lufile met succes uit. Koenis verdween al snel met foutenlast naar de kant. Omdat Leigh Enobakhare met een handblessure in burger op de bank verbleef, kreeg Lufile te maken met Floris Versteeg en Leratho Biekman. De Canadese center scoorde na rust 14 van zijn 21 punten, en dan ook nog eens zes vrije worpen. In de laatste drie minuten van het derde kwart kreeg Aris het deksel op de neus. Biekman scoorde eerst inside, daarna volgden driepunters van Versteeg en Voorn (twee stuks). Net voor de buzzer schoot Versteeg nog een bommetje via het bord raak voor 62-48.

Toch gaven de Friezen zich nog niet gewonnen. Leroy Peterson, die een goede wedstrijd neerzette, prikte er snel even vier punten op rij in, waardoor de bezoekers de marge enkele minuten rond de tien punten wisten te houden. Een 9-0 run van Zorg en Zekerheid Leiden, met onder andere een driepunter van Draper en een dunk na een steal van Mohamed Kherrazi (de Leidse verdediger pakte vijf steals), maakte definitief een einde aan de spanning. Al kwamen de Friezen toch nog enigszins terug. Na een tweede driepunter van Dexter Hope was het twee minuten voor tijd 76-66. Zorg en Zekerheid Leiden antwoordde echter met driepunters van Jansen (zijn vierde) en Koenis. Gregory, die zijn vizier niet op scherp had staan, zette de eindstand 82-68 op het bord.

Sinds 17 december was hij door een knieblessure niet meer in actie gekomen, maar vandaag was hij er weer: Craig Osaikhwuwuomwan, nota bene zelfs als starter. “Het was heerlijk om weer te kunnen spelen. Ik ben er drie maanden niet bij geweest en speelde nu voor het eerst weer vijf tegen vijf. Op de training kwamen we daar afgelopen week ook niet aan toe doordat we door blessures niet genoeg man hadden. Voor mij was dit een inkompotje. Ik was nu nog roestig, maar dit was wel belangrijk met het oog op de wedstrijden tegen Forward Lease Rotterdam en Apollo Amsterdam.”

Dat Osaikhwuwuomwan roestig was, was niet zo vreemd. Niettemin stond hij bijna 35 minuten binnen de lijnen. Met 11 rebounds deed hij het prima. Vergeet niet dat Osaikhwuwuomwan voor zijn blessure de beste rebounder van de DBL was. Aanvallend trof hij nog geen doel, maar zoals gezegd, dat was voor nu niet belangrijk. Het was meer een kwestie van ritme opdoen.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft door de winst nog één zege in de laatste vier wedstrijden nodig om in elk geval als derde de play-offs in te gaan, al is er nog altijd kans op een tweede plaats.

STATISTIEKEN

Tekst: Martin Hoekstra

Vanaf de Zijlijn.nl © 2017
%d bloggers liken dit: