RUGBY: Diok completeert coaching staf Nick White

LEIDEN, 28 juli 2020. In de voorbereiding op komend seizoen was Head of Rugby Andy Egonu nog op zoek naar een backs coach voor de landskampioen. Met Nick White haalt DIOK een coach met ervaring op topniveau binnen. Niet alleen de hoofdselectie gaat daarvan profiteren, ook de oudste jeugd van 12 – 18 jaar, plukt daar de vruchten van. White focust niet alleen op de driekwarters van het eerste, hij leidt komend seizoen ook de jeugdafdeling.

Coachen bij de Ospreys
Als tiener speelde White rugby met provinciale en regionale teams, maar hij liep helaas tegen een ernstige blessure op die nooit echt is hersteld. Sindsdien verlegde hij zijn focus naar coaching. Hij prijst zichzelf gelukkig dat hij ervaring kon opdoen met het coachen van alle verschillende leeftijdscategorieën en niveaus. White is begonnen met het coachen van het junior rugbyteam van zijn neefjes maar het begon serieuzer te worden toen hij de Ospreys Women coachte. Daarna is hij overgestapt naar het Ospreys Academy Pathway-programma. Daarin was White hoofdcoach van de Under 16’s in de regio. Gedurende deze tijd heeft hij ook ruime ervaring opgedaan binnen het Welsh premierschip en kampioenschapsniveau (senioren).

DIOK, de huidige Nederlands kampioen en een club met grote ambitie in een land waar rugby steeds populairder wordt, maakt een goede indruk op White. “Toen hoofdcoach Andy Egonu voor het eerst contact met me opnam, overtuigde hij me met de wijze waarop de club wordt geleid en de op familiewaarde-gebaseerde cultuur die bij DIOK bestaat. Ik wil daar graag deel van uitmaken. Ik heb het gevoel dat dit een geweldige kans is voor mij als coach. Ik heb het geluk gehad om een aantal opwindende clubs te coachen, maar ik denk dat me in een ander land met een andere rugbycultuur een extra kans krijg om me als coach te ontwikkelen”, vertelt White met een grote glimlach op zijn gezicht.

Overweldigd door de schoonheid van Leiden
“Deze zomer hebben mijn verloofde Elena en ik vijf dagen in Leiden doorgebracht en het was een prachtige ervaring. Het was mijn eerste keer in Nederland en we waren overweldigd door hoe mooi de stad Leiden is. Er zijn te veel positieve punten om op te noemen, maar ik denk dat het grootste ding dat mij is bijgebleven de levensstandaard was. Overal is het mooi, de architectuur in de stad is geweldig en de inwoners van Leiden zijn vriendelijk, gastvrij en behulpzaam. Nederland is vooruitstrevend en ik was echt onder de indruk van hoe de regering omging met de COVID-19-pandemie. Ook het eten en de koffie waren uitstekend, wat een enorme bonus is, want ik hou van koffie. Komend seizoen is in het buitenland te wonen voor mij waarschijnlijk de grootste uitdaging. Ik ben niet de beste in vreemde talen, dus daar zal ik wel moeite mee hebben ondanks mijn inspanningen.”

“Tijdens mijn bezoek aan Leiden heb ik de spelers van het junior-, senior- en damesteam ontmoet. Mijn hele visie rond rugby is dat goede mensen goede rugbyspelers zijn en die vormen op hun beurt succesvolle teams. Het was snel duidelijk waarom DIOK een succesvolle club is – goede mensen vormen het hart van de club. De junioren waren zeer respectvol, sociaal en beleefd. De senioren heren- en damesteam waren ook geweldig. Op het eerste gezicht allemaal goede mensen, maar het was gemakkelijk om te zien dat ze de waarden van rugby echt uitstralen: eerlijkheid, integriteit, plezier, respect – dat is waar het in de game om draait.”

Hoofdcoach Andy Egonu is verheugd over de komst van White: ”Natuurlijk ben ik blij dat we Nick hebben kunnen toevoegen aan de trainersstaf. Nu zijn we compleet en kunnen we in de voorbereiding op volle kracht starten. Ik denk dat de backline met White een trainer heeft die veel ontwikkeling kan realiseren bij het talent wat we in huis hebben.”

Voor komend seizoen heeft White een aantal doelen. Hij heeft foto’s van de viering van het landskampioenschap gezien. Dat zou hij ook graag willen ervaren. Daarnaast wil hij graag de toch al getalenteerde back-line naar een nog hoger niveau brengen. Hij heeft een achtergrond in de ontwikkeling van spelers en wil graag helpen met de ontwikkeling van de jongere Nederlandse spelers die doorkomen. Ze zijn de toekomst van de club, het Nederlands team en de sleutel tot het realiseren van de doelen op langere termijn.

Bron: DIOK Facebook