Rilana Erades in verwachting van 2e kindje, maar stoppen met darten doet ze nog lang niet!

Rilana Erades kende in de periode 2007 t/m 2011 diverse hoogtepunten in de dartsport, ze is tot op de dag van vandaag nog altijd de enige darter uit de regio Leiden die op de Lakeside World Professional Darts Championship heeft gestaan, al was plaatsgenoot en goede vriend Henny v/d Ster er in 2008 ook heel dichtbij! Ook pakte Rilana in 2011 de Nederlandse titel, in 2014 wist Rilana zich weer te plaatsen voor de Lakeside World Pro en het grote Nederlandse TV toernooi Finder Darts Masters in Egmond aan Zee.

Rilana is inmiddels getrouwd, moeder van een mooie dochter genaamd Nikita (2 jaar) en inmiddels is Rilana in verwachting van een 2e kindje. Maar over stoppen met darten wil Rilana nog geen moment nadenken.

Afgelopen seizoen heb ik een aantal competitie wedstrijden gespeeld in de DBBR 1e divisie, en ik moet zeggen zonder al te veel veel trainingsarbeid speelde ik toch een paar heerlijke wedstrijden, ook ben ik nog altijd speelster van de DBBR LaCo selectie, en ook dit voelt nog altijd fantastisch om te doen. Voor nationaal en internationaal heb ik op dit moment bedankt, er zijn helaas te weinig kansen voor de dames om jezelf echt te laten zien, en je hebt sponsors weinig te bieden, je moet veel offers brengen, reizen door heel Nederland en heel Europa, maar bijvoorbeeld TV toernooien zijn er op dit moment al helemaal niet meer voor de dames

Rilana heeft ongeveer alle uithoeken van Nederland wel gezien om te darten, won in de jaren ruim 100 titels en was diverse malen top 3 speelster op de Nederlandse ranking. Waardoor ze diverse jaren voor Nederland speelde. Er was zelfs een moment rond 2008 waarin ze 3e van de Wereld stond.

Spelen voor het Nederlands team is echt fantastisch, de eer van Nederland mogen verdedigen is gewoon een magisch gevoel, mijn laatste wedstrijd voor Nederland was in 2015 op het WK Darts in Turkije, ook alle andere toernooien die ik speelde met Nederland waren altijd fantastisch, dat Rood, Wit, Blauw en Oranje maakt wat extra’s in je los.

Wanneer we Rilana vragen naar een comeback, is ze duidelijk.

Als ik het gevoel zou hebben dat ik niet meer kan winnen van de top die er nu is, dan zou ik mijn pijlen direct in het hoesje stoppen en ze er nooit meer uithalen, maar ik denk dat als ik er alles voor zou doen, en voor zou laten, dan kan ik de top van de Wereld nog altijd bereiken, laten we zeggen dat ik op dit moment Vanaf de Zijlijn meekijk wat er gebeurt en als er eerlijke kansen komen voor de dames dan zal ik mij zeker weer gaan mengen in de strijd

Wat zijn eerlijke kansen in jou ogen?

Men praat vaak over het verschil tussen dames en heren, ik heb in het verleden getraind met mannen als Michael van Gerwen, Vincent v/d Voort en Roland Scholten, geen van die mannen heeft dit ooit ervaren als vervelend, of het nu mannen of vrouwen zijn ik wil altijd het maximale uit mijzelf halen, en dan krijg je het respect van die mannen. Ik heb op een regionaal herentoernooi Ron Meulenkamp ook wel is verslagen met een 14,15,14 darts, ik heb nooit onder stoelen of banken geschoven dat ik het PDC circuit wel zou willen spelen, maar je moet ook realistisch zijn, zonder een paar flinke sponsors kan je niet fulltime trainen en dan heb je daar ook niks te zoeken, want als je wilt slagen binnen het darts moet je er wel alles voor willen en kunnen doen

Is het darts nu heel anders dan de periode waarin jij je grootste titels pakte? 

Ja er is heel veel veranderd in de afgelopen jaren, tv toernooien zijn er niet meer voor dames, uitkomen voor het Nederlands team brengt nog meer verplichtingen met zich mee dan vroeger, maar degelijke vergoedingen zijn er niet, en zelfs bij regionale toernooien is het prijzengeld voor de dames echt minimaal te noemen. Natuurlijk draait het niet allemaal om het geld, maar ik durf wel te zeggen dat ik in de periode 2006 t/m 2011 met mijn prijzengeld en sponsors mijn nationale en internationale tour kon bekostigen, dat is in mijn ogen in deze periode onmogelijk. Zoals ik al eerder zei, ik wacht af en als de eerlijke kansen er komen voor de dames dan ga ik me zeker mengen in de strijd, want darts zit in je bloed en dat laat je niet zomaar los.

Rilana heeft ruime ervaring in het darts opgedaan en haar connectie met het darts onderhoud ze met DartsPromo.nl met dit onderdeel van haar bedrijf Honsbeek Media verzorgd ze onder o.a. clinics, teambuilding, wedstrijdleiding, organisatie en promotie.