Check onze facebook pagina voor meer actuele nieuwsberichten.

ZZ Leiden wint in eigen huis van Apollo Amsterdam (inclusief video highlights en interviews)

LEIDEN, 6 april 2017 – Zorg en Zekerheid Leiden heeft het voorproefje op de eerste ronde van de play-offs in winst omgezet. Apollo Amsterdam, door de nederlaag van Aris Leeuwarden, definitief zesde, bleef tot in de slotfase goed volgen, maar kwam toch te kort: 73-68.

Zorg en Zekerheid Leiden gaat in de play-offs nog een zware kluif krijgen aan Apollo Amsterdam. Tenminste, afgaande op het duel van donderdagavond. De Leidse ploeg pakte uiteindelijk wel de derde zege van de vier duels tegen Apollo Amsterdam, maar die overwinning kreeg pas gestalte in de slotfase.

Aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Leidse formatie. Jonathan Lee hield het tempo hoog, Lee en Jessey Voorn knalden driepunters binnen, terwijl Thomas Koenis in de eerste zeven minuten al zeven verdedigende rebounds naar beneden trok. Dat leverde een tussenstand van 16-7 op na acht minuten spelen. Apollo Amsterdam miste via Jesse Markusse een aantal eenvoudige ballen onder het bord en dat was mede de oorzaak voor het grote verschil. Ook aan het eind van het eerste kwart leek er voor de thuisploeg nog weinig aan de hand: 19-13.

In het tweede kwart veranderde het spelbeeld. Apollo Amsterdam haalde de zoneverdediging, die tegen New Heroes Basketball zo goed had gewerkt, van stal. Twee dunks van Mohamed Kherrazi zorgden nog wel voor een 29-22 stand na vijf minuten, maar daarna viel de Leidse ploeg helemaal stil. Het spel was statisch. Met acht punten op rij van Hicham Kherrazi namen de bezoekers op twee minuten voor het einde van het tweede kwart een 29-30 voorsprong. Een snoeiharde dunk over de baseline van Daviyon Draper leverde niet alleen een score op, Draper benutte ook de bonus voor 32-30. Via een tip-in van Floris Versteeg op een misser van Mohamed Kherrazi kwam de ruststand op 34-30.

In het derde kwart openbaarde zich een nieuw probleem bij Zorg en Zekerheid Leiden, namelijk het verdedigen van ball screens. Gian Slagter en Dimeo van der Horst lieten een serie driepunters los. Beide spelers waren in dit kwart drie keer succesvol van downtown. Via scores van Koenis bleef Zorg en Zekerheid Leiden nog aan de leiding tot drie minuten voor het einde van het derde kwart. Van 47-45 werd het via driepunters van Van der Horst en Slagter (twee stuks) 47-54. Versteeg en Voorn met een driepunter deden nog wat terug, maar vier seconden voor het einde van de derde periode zette Van der Horst 52-56 op het bord.

In het vierde kwart hield Apollo Amsterdam het met name dankzij Stefan Mulder nog anderhalve minuut vol: 56-60. Daarna plaatste Zorg en Zekerheid Leiden aan de hand van Mohamed Kherrazi (dunk) en Draper een 9-0 run: 65-60. De Amsterdammers gaven zich echter nog niet gewonnen. Zorg en Zekerheid Leiden miste via Kherrazi en Koenis vijf van de zes vrije worpen, terwijl aan de andere kant Hicham Kherrazi wel trefzeker was vanaf de lijn. Een inside score van Sergio de Randamie betekende drie minuten voor het einde 66-66. Na een time-out van Apollo knalde Rogier Jansen, die weer van de partij was, een driepunter binnen voor 69-66. Na een score van Hicham Kherrazi bleef Draper wel koel vanaf de lijn voor 71-68. De Randamie en Van der Horst misten vervolgens driepunters, waarna Lee met twee rake vrije worpen de eindstand op 73-68 bepaalde.

Beide coaches waren na afloop eensgezind (zie video hieronder). Na het weekend gaat het vizier gericht worden op de onderlinge confrontatie in de play-offs, te beginnen op 15 april in Leiden.

De statistieken zijn te vinden via deze link.

Tekst: Martin Hoekstra 

HIGHLIGHTS

INTERVIEWS MET BEIDE COACHES

Vanaf de Zijlijn.nl © 2018
%d bloggers liken dit: