ZZ Leiden verslaat Landstede Zwolle in eigen huis

ZWOLLE, 8 april 2017 – Landstede Basketbal heeft in de laatste wedstrijd tegen Zorg en Zekerheid Leiden bepaald niet het achterste van haar tong laten zien. Zonder motoren Nick Oudendag en Mike Schilder verloor de ploeg uit Zwolle in eigen huis met 73-80 van de Leidse formatie.

De eindstand in de reguliere competitie stond al vóór deze wedstrijd vast, met Landstede Basketbal op de tweede en Zorg en Zekerheid Leiden op de derde plaats, maar coaches Herman van der Belt en Paul Vervaeck benaderden dit duel vanavond als alle andere dit seizoen. Geen rust voor de dragende spelers, geen bovenmatige rol voor de bankspelers, aan de bak als altijd. Bij de Hammers ontbraken alleen center Nick Oudendag en guard Mike Schilder, die overigens al sinds de verloren bekerfinale tegen Donar niet (Oudendag) en nauwelijks (Schilder) gespeeld hebben.

In de eerste helft hielden beide ploegen elkaar perfect in evenwicht, getuige ook de 36-36 ruststand. Het verschil tussen Landstede en Zorg en Zekerheid Leiden werd in de eerste twee perioden nergens groter dan zeven punten, bij 24-31 voor de Leidenaren na een score van Rogier Jansen, enkele minuten voor de rust. Het waren ook twee aantrekkelijke en kwalitatief heel behoorlijke perioden, waarin beide teams aanvallend en verdedigend hoofdzakelijk goed verzorgd maar weinig spectaculair spel lieten zien. Voor de Zwollenaren eiste center Clayton Vette meteen een hoofdrol op. Hij scoorde in de eerste helft vijftien punten, met een driepunter, vijf scores onder het bord en twee vrije worpen, waarvan één uit een and-1. Ook J.T. Yoho liet zich niet onbetuigd, met elf punten door onder meer drie driepunters. De ploeg uit Leiden verdeelde de scores iets gelijkmatiger. Daviyon Draper scoorde acht punten in de eerste periode en nul in de tweede periode, en Mohammed Kherrazi deed het bijna andersom met twee punten in de eerste periode en zes punten in de tweede periode.

In de tweede helft bleef het aan Zwolse zijde Vette die aan het eind van veel succesvolle aanvallen stond. Hij scoorde in totaal maar liefst 32 punten deze avond en van zijn zeventien punten in de tweede helft kwamen er zestien uit lay-ups en één uit een vrije worp. Yoho deed een goede duit in het zakje met nog eens tien punten (21 in totaal) en guard J.T. Tiller beleefde met enkele mooie scores en acties nog even een sterke fase halverwege het vierde kwart, toen Zorg en Zekerheid Leiden overigens dankzij scores van Draper (17 punten in totaal), een dunk van Thomas Koenis (16 punten in totaal) en meerdere geraakte vrije worpen al de voorsprong had genomen die het tot het eind kon verdedigen. Een maximale tien punten voorsprong bereikte de Leidse ploeg met een driepunter van de goed spelende maar voortdurend bozige Jansen: 66-76.

De slotfase van de wedstrijd werd nog spannend, maar niet heel fraai. Tiller schoot een driepuntspoging en miste, waarop Yoho en Draper de lucht ingingen voor de rebound. Yoho won en Draper kwam hard met de zaalvloer in aanraking, waarop Yoho met de bal over hem heen stapte en kon scoren: 73-76. Draper kon niet verder en moest naar de Leidse bank worden begeleid. Achtereenvolgens Nigel van Oostrum en Tiller maakten vervolgens fouten op Jansen, die na de laatste fout – eigenlijk een onsportieve fout van Tiller wegens een slaande beweging, maar door de overigens goed fluitende scheidsrechters met de mantel der liefde bedekt – naar de vrije-worplijn mocht, met minder dan twintig seconden op de klok. Jansen mist zelden een vrije worp en deed dat ook nu niet: 73-78. Landstede Basketbal probeerde nog dichterbij te komen met een wanhopige driepuntspoging, maar miste. De rebound was voor de Leidenaren en de pass ging naar de alerte Kherrazi, die moederziel alleen onder de Zwolse basket het duel kon besluiten met een dunk: 73-80.

Zorg en Zekerheid Leiden-coach Paul Vervaeck betoonde zich na afloop van de wedstrijd content met de overwinning: “Voor ons was het belangrijk om de competitie af te sluiten met een overwinning op een zeer sterke en georganiseerde ploeg. Wij moeten hier energie uit kunnen putten.” Vooral over het feit dat zijn ploeg maar vier aanvallende rebounds had weggeven, was de Belgische coach zeer te spreken.

Volgens Landstede Basketbal-coach Herman van der Belt had er deze avond meer ingezeten voor zijn ploeg: “Ik vond dat we slordig waren en ik vond dat we niet genoeg de mogelijkheden hebben benut die er wel waren. In de eerste helft schieten we veel driepunters raak en waren we inside ook best sterk. In de tweede helft missen we daar ook bijna niet, maar desondanks blijven we vooral afstandsschoten nemen en missen. Wat mij betreft hadden we de bal vaker dicht bij de basket moeten brengen en hadden we meer op de vrije-worplijn kunnen komen. Zorg en Zekerheid Leiden was uiteindelijk de terechte winnaar.”

De statistieken van deze wedstrijd zijn te zien via deze link.

Tekst: Erwin Loer

Vanaf de Zijlijn.nl © 2018
%d bloggers liken dit: