Check onze facebook pagina voor meer actuele nieuwsberichten.

ZZ Leiden moet voorsprong vasthouden

Bij een sport als tennis wordt vaak gezegd dat een break pas een break is, als je daarna je eigen service houdt. Dit geldt nu ook voor Zorg en Zekerheid Leiden. Winnen in Zwolle was noodzakelijk, maar je koopt er pas iets voor als je de eerste thuiswedstrijd ook wint. Dat moet dan woensdag 26 april gaan gebeuren.

Zorg en Zekerheid Leiden speelde gisteren in Zwolle een prima partij. Goed, er werden wat onnodige turnovers geproduceerd door niet af te willen wijken van de setplay en Landstede Basketbal pakte te veel aanvallende rebounds, maar dat neemt niet weg dat de Leidse formatie een verdiende overwinning wist te behalen.

Dit keer waren er bijrollen voor Jonathan Lee, Daviyon Draper en Mohamed Kherrazi, die in de slotfase overigens nog wel vanuit de low post een aardig schotje via het bord wist te benutten. Kherrazi werd overigens keurig vervangen door Floris Versteeg.

Het spel van Thomas Koenis was een openbaring. Koenis staat bekend als een noeste werker, die vooral dichtbij de ring zijn scores maakt, vaak eenhandige dunks. Dit keer schoot Koenis driepunters alsof het niets was. Hij deed op een gegeven moment in het eerste kwart zelfs een klein stapje achteruit, omdat hij doorhad dat hij nog binnen de cirkel stond. Zijn 23 punten (met dus vijf rake driepunters) en 20 rebounds waren allebei een personal high in dienst van Zorg en Zekerheid Leiden.

Jessey Voorn revancheerde zich voor zijn matige optredens in de laatste twee duels tegen Landstede Basketbal. Scores van 2 en 7 punten passen niet bij een speler van het kaliber Voorn. In de eerste ronde tegen Apollo was Voorn ongenaakbaar in Leiden, met in beide duels 6 uit 10 driepunters (31 en 22 punten), in Amsterdam zat er toch wat vuil in de loop. In Zwolle was het gisteren prima met 50%, drie driepunters, vier uit vier vrije worpen, 3 assists en 3 steals. Dat is een cijferlijstje waarmee je thuis kunt komen.

Ook Rogier Jansen verdient een speciale vermelding. In de eerste helft zat de schietende spelverdeler niet goed in de wedstrijd. Verdedigend werd hij vaak overlopen, aanvallend stond zijn vizier bepaald niet op scherp. Dat leverde hem in de eerste helft 1 punt en geen assists op. Coach Paul Vervaeck vertrouwde echter op Jansen en nam de guard meteen na de rust in de startende formatie op. Jansen beschaamde het vertrouwen van Vervaeck niet en nam de leiding op het veld. Jansen speelde bijna de hele tweede helft, maakte in het begin van het vierde kwart zeven punten op rij en eindigde uiteindelijk op 17 punten en 4 assists. En ook nog eens acht uit negen vrije worpen. Dat laatste was overigens goed verzorgd bij Zorg en Zekerheid Leiden, want als team schoot de ploeg 20 uit 25 (80%). Dat is ook wel eens anders geweest.

Door meteen de eerste wedstrijd in Zwolle te winnen, heeft Zorg en Zekerheid Leiden nu het thuisvoordeel veroverd en dat is een belangrijke stap in een best of seven serie waarin je eerst op verplaatsing moet spelen. Neemt niet weg dat de serie natuurlijk nog lang niet over is. Landstede Basketbal heeft een goede ploeg, waarin spelers als J.T. Tiller, J.T. Yoho en Clayton Vette helemaal los kunnen gaan en solo een wedstrijd kunnen beslissen. Vlak ook Nick Oudendag, de harde werker onder de borden, en Olaf Schaftenaar, die gisteren slechts drie punten scoorde, niet uit.

Het zal in de Vijf Meihal weer een heet avondje worden. Als echte basketballiefhebber moet je daarbij aanwezig zijn. Maak er met z’n allen één groot feest van en ga met z’n allen achter de ploeg staan. Steun van de zesde man kan in dit soort wedstrijden een verschil maken. De Vijf Meihal moet trillen op z’n grondvesten en dat kunnen jullie doen. Ga snel hierheen om je kaartje aan te schaffen en laat zien dat je voor Zorg en Zekerheid Leiden bent! Deze wedstrijd begint overigens op de gewone tijd van 20.00 uur.

Vanaf de Zijlijn.nl © 2018
%d bloggers liken dit: