Zorg en Zekerheid Leiden kan tweede plaats vergeten

DEN BOSCH, 23 maart 2017 – Zorg en Zekerheid Leiden is het zicht op de tweede plaats kwijtgeraakt. New Heroes Den Bosch sloeg in het tweede kwart toe via een 20-4 run. Die klap kwam Zorg en Zekerheid Leiden niet meer te boven, al zat er nog een eindsprintje in: 71-64.

De openingsscore was voor Zorg en Zekerheid Leiden. 0-2 door Jessey Voorn, maar meteen daar achteraan de score van Justin Watts om de stand gelijk te trekken. Het daaropvolgende schot van Watts gaat mis, maar Charles Mitchell is attent met een aanvallende rebound en score. Daviyon Draper trekt de stand weer gelijk, maar het is weer Mitchell die New Heroes op voorsprong gooit. Thomas Koenis laat zich ook gelden waardoor beide ploegen gelijk op blijven gaan. Door een bommetje van Watts neemt New Heroes weer een voorsprong, 9-6 waarna Koenis en Voorn voor Leiden de voorsprong terug pakken. 9-11 en nog 4.40 minuut op de klok. Weer Mitchell die de stand gelijk trekt, waarna Leiden stiekem wegsluipt, via Mohamed Kherrazi en Voorn, naar 11-16. Sander van der Holst grijpt dan in met een time-out. Opvallend is dat alle punten voor New Heroes in deze zes minuten gemaakt zijn door Mitchell (6) en Watts (5). Na de time-out blijft het zoeken voor New Heroes. Zorg en Zekerheid Leiden loopt verder weg naar 11-20 waarna Ralf de Pagter voor 13-20 tekent. Marcel Aarts laat zich dan goed zien in verdedigende stelling door een mooi blok op een schotje van Koenis, waarna hij zelf de 15-20 op het bord gooit. Het slotakkoord is voor Koenis zodat het eerste kwart met 15-23 eindigt.

Kees Akerboom opent het tweede kwart met twee rake vrije worpen van de drie die zijn toegekend. Draper voor de 17-25 waarna DJ Balentine zijn eerste punten van deze wedstrijd laat aantekenen: 19-25 en Zorg en Zekerheid Leiden neemt een time-out. Daarna mag Draper nog de 19-27 aantekenen, en vanaf dat moment kantelt de wedstrijd in het voordeel van New Heroes. Met een 14-2 run in vijf minuten laten de helden uit Den Bosch zien dat er in de Maaspoort niet zomaar iets te halen valt. Maarten Bouwknecht opent deze run met een veldscore en een driepunter. Leigh Enobakhare mag scoren voor de bezoekers, maar daarna neemt New Heroes het weer over. Akerboom, DJ Balentine (bommetje) en twee vrije worpen van Watts brengen New Heroes naar 31-29. Wat dan volgt zijn twee rommelige minuten zonder scores, waarna Mitchell er uiteindelijk 33-29 van maakt. Na de time-out mag DJ Balentine aanleggen voor twee vrije worpen die hij er feilloos in gooit. Koenis voor Leiden met de 35-31 waarna Watts en Stefan Wessels de ruststand naar 39-31 tillen.

Het derde kwart is het Mitchell die opent met een snoeiharde dunk en het verschil naar 10 punten brengt in het voordeel van New Heroes. Watts gooit er een driepunter in en New Heroes loopt steeds verder weg bij Leiden. Draper mag aanleggen voor een schotje, 44-33 maar het is Steve McWhorter die meteen antwoordt: 46-33 en nog 7.37 op de klok. De bonus vrije worp wordt dan gemist door McWhorter. Na een ietwat rommelige aanval komt de bal uiteindelijk, met nog 0.2 seconden op de schotklok, bij Mitchell, die helemaal in de hoek van het veld staat. Met een ‘wanhoopsschot’ gooit hij een heerlijke driepunter het netje in. De Maaspoort ontploft en moest toch even terugdenken aan de driepunter van Brandyn Curry twee jaar terug in de halve finale tegen Landstede Basketbal.

Terug naar het heden. Twee vrije worpen van Voorn vallen goed, 49-35, maar Bouwknecht laat meteen weer zijn klasse zien en gooit de 51-37 erin. Via Floris Versteeg en Mitchell gaat de stand naar 53-37. Zorg en Zekerheid Leiden krabbelt iets terug naar 53-42 en de time-out voor New Heroes is een logisch feit. De laatste 2,5 minuut loopt New Heroes via De Pagter, Mitchell en Bouwknecht uit naar 60-44 en kan het zich gaan opmaken voor het laatste kwart.

Waar het er naar uitzag dat het vierde kwart een formaliteit zou worden, is dat niet het geval. Het laatste kwart is met 11-20 overduidelijk voor Zorg en Zekerheid Leiden. New Heroes blijft vechten voor elke bal, maar het zijn toch de Leidenaren die, zeker de laatste 3drie minuten, het beste van het spel hebben. Jonathan Lee opent het bal met twee vrije worpen, maar DJ Balentine is er als de kippen bij om de stand naar 62-46 te brengen. Na een time-out van Zorg en Zekerheid Leiden is het De Pagter, die met zijn o zo bekende, maar o zo moeilijk te verdedigen hoekschotje tekent voor 64-46. Een score van Voorn voor de bezoekers en even later is het DJ Balentine die over de baseline naar de andere kant van de basket loopt. Zijn reverse lay-up gaat mis, maar Mitchell is zeer attent en zijn tip-in betekent een mooie 66-48 voorsprong voor New Heroes. Draper en Koenis brengen de marge terug tot 14 punten en direct erachteraan zorgt Watts met een bommetje voor 69-52. Mitchell zit dan aan de kant met een enkelblessure en McWhorter loopt tegen een technisch fout aan vanwege flopping. De vrije worp van Lee gaat erin plus zijkant Zorg en Zekerheid Leiden. Koenis (twee keer) en Versteeg brengen de spanning nog terug met hun scores: 69-62 op het bord, 56 seconden te spelen en time-out New Heroes. Direct daarna gooit Watts de wedstrijd in het slot door 71-62 te laten aantekenen, waarna de laatste score voor Koenis is, die de eindstand van 71-64 in de boeken laat verdwijnen.

Zorg en Zekerheid Leiden speelde zonder Rogier Jansen (enkel) en verloor al voor de rust Mohamed Kherrazi, die na drie minuten door zijn enkel ging, maar nog wel doorspeelde. Bij New Heroes viel Charles Mitchell in het laatste kwart uit met een enkelblessure. “I will be fine”, liet hij direct na de wedstrijd weten bij de commentatoren van Ziggo Sport.

Statistieken van deze wedstrijd zijn te zien via DEZE LINK. 

Tekst: Rob de Keijzer

Vanaf de Zijlijn.nl © 2018
%d bloggers liken dit: