VOETBAL VITAAL: Onduidelijkheid frustreert voorzitters FC Rijnland en VV Leiden

Voetbal Vitaal een plan om om het Leidse Voetbal weer gezond te krijgen. Wat is de bedoeling?. Leidse voetbalverenigingen moeten voldoen aan drie criteria
Geen schuld aan de gemeente
450+ leden
Jeugdelftal in alle leeftijdscategorieën 

Als we dan het lijstje met Leidse verenigingen erbij pakken dan zien we dat om precies te zijn één vereniging voldoet aan de eisen op dit moment en dat is DoCos.

Voetbalverenigingen VV Leiden en FC Rijnland praten al ruim vijf jaar met elkaar om tot een fusie te komen. Oftewel Voetbal Vitaal sluit aan bij de plannen die FC Rijnland en VV Leiden al vijf jaar met elkaar hebben en zij kunnen bij een fusie ook voldoen aan de eisen die er gesteld zijn aan Voetbal Vitaal. Maar als we dan verder praten laat FC Rijnland voorzitter Willem Pikaar en VV Leiden voorzitter Ed Emmink dan laten ze ons weten dat er toch nog  wel één probleem is en dat is als FC Rijnland en VV Leiden een fusie met elkaar aangaan dan zitten ze met twee kantine’s voor één voetbalvereniging. De kantine van FC Rijnland is volledige afbetaald en in beheer van de club. Natuurlijk hebben beide heren hier verder over nagedacht, ”de nabijgelegen korfbalvereniging Crescendo zou namelijk kunnen verhuizen naar sportpark de Morsh en dan zou er zelfs nog een mogelijkheid zijn dat Crescendo de kantine van FC Rijnland overneemt, ze verlaten immers een terrein dus dan zou je denken dat met een beetje hulp van de gemeente Leiden dat het wel zou moeten kunnen. Dan is de fusie rond en kan de nieuwe voetbalclub zich richten op de toekomst. Het volledige fusie plan is vervolgens ingediend bij de Gemeente Leiden maar die geven niet thuis, want er is simpel geen geld voor om de kantine over te nemen of Crescendo bij te staan. Vervolgens wordt je in ”wachtstand” geplaatst en moet je maar afwachten wat de ontwikkelingen zijn binnen voetbal vitaal.” 

Als we dan verder praten en je hoort dat de projectleider vanuit de Gemeente Leiden Dhr. de Vos zegt dat de kantine is €0 waard dan weerlegd Pikaar dit ”de grond die er onder vrijkomt als je hem sloopt heeft waarde en de stenen daar heeft een hypotheek op gerust. Oftewel de bank kent daar ook een bepaalde waarde aan. Dus dan kan je nooit zeggen dat de waarde 0 is. Natuurlijk begrijpen wij ook wel dat het niet gelijk is aan commercieel vastgoed van een woning of een kantoor, en we hoeven echt niet de hoofdprijs, maar onze leden hebben hier wel voor betaald en alles is netjes afbetaald dus dit gaan we niet zomaar even aan de gemeente geven voor €0,- en die gaan het dan misschien wel verhuren aan een andere club of wat anders mee doen, ja nou dat accepteren wij dus niet. Wij willen daar gewoon geld voor zien en dat is gewoon een principe kwestie. De fusie gaat er echt wel komen, maar je sleept dit als een anker achter je aan” 

Wat ook meespeelt is dat je al een tijdje hoort rondzingen. Rugbyclub DIOK mogelijk naar een ander terrein, VV Leiden/FC Rijnland moeten maar verkassen naar de Boshuizerkade, want zowel FC Boshuizen als GOL Sport gaan niet voldoen aan de eisen en dus verdwijnen die clubs en dan moeten daar toch nieuwe clubs gehuisvest worden. Willem Pikaar laat weten ”De gemeente wil dus nu geen uitspraak doen welke club waar terecht komt, nee ze hebben nu het stukje vitaal en accommodaties los gekoppeld en je moet nu eerst maar is voldoen aan de drie eisen en dan gaat er weer verder gekeken worden met de herinrichting van de accommodaties. Nou wij zijn heel duidelijk wij gaan hier niet weg, wij blijven op de morsh. Wij gaan niet kei en keihard werken met elkaar om een vitale vereniging te worden en alle vrije tijd van ons en onze vrijwilligers om vervolgens te horen ga maar naar de boshuizerkade.”

Zo nieuwsgierig als we zijn vragen we Pikaar naar het probleem van de boshuizerkade. ”Iedereen die op de kade terecht komt is ten dode opgeschreven. Het sportcomplex is gemaakt door Pechtold. één er is geen A categorie kunstgras, 2. de kantine ligt niet aan het hoofdveld maar aan het trainingsveld, 3 er is geen terras aan het hoofdveld, 4. er zijn geen parkeerplaatsen, 5. het is een achterstandswijk waardoor de aanwas van nieuwe leden beperkt is.”

Uiteindelijk praat ik nog ruim een uur met Willem Pikaar en Ed Imming mijn eigen conclusie is dat deze twee heren het allerbeste voor hebben met een toekomstige fusie, maar door bureaucratie aanlopen tegen een hele dikke muur! Ed Imming al vanaf 1984 voorzitter bij VV Leiden. Willem Pikaar een man die zeker geen blad voor de mond neemt en absoluut weet waar hij over praat. Deze fusie moet gewoon ingezet kunnen worden en het zou fijn zijn voor deze clubs als de gemeente Leiden nu eindelijk is over de brug komt met iets meer duidelijkheid, zodat ook deze clubs verder kunnen.

 

Vanaf de Zijlijn.nl © 2017
%d bloggers liken dit: