Topveld voor de 45e Gouden Spike

De Gouden Spike is op zaterdag 11 juni toe aan zijn 45ste editie. Het is de Topmeeting in het Lotto Nationaal Baancircuit dat zelf dit jaar zijn 20ste editie beleeft. Sinds de jaren ’60 hebben vele nationale en internationale topatleten hun opwachting gemaakt op de baan in de Leidse Hout. De erelijst telt dan ook klinkende namen als Erik de Bruin, Rutger Smith, Kamiel Maase en Gregory Sedoc. De afgelopen twee edities gingen wereldtoppers op de 10000 meter met de begeerde dagprijs naar huis. Dat zou dit jaar weer kunnen gebeuren, maar ook op andere onderdelen staat er een deelnemersveld van hoog niveau. “Het is verheugend om te zien dat naast de nationale topatleten ook steeds meer internationale atleten van naam de weg naar Leiden weten te vinden”, aldus meeting director Norbert Groenewegen.

Wereldklasse
De grootste naam op de deelnemerslijst is die van Robert Harting. De Duitser is drievoudig wereldkampioen en de huidige Europees en Olympisch kampioen discuswerpen. Zijn doel voor dit jaar is niets minder dan goud winnen in Rio de Janeiro. Ook in de verspringbak treden atleten aan met een grote staat van dienst. Ignisious Gaisah werd ooit voor Ghana wereldkampioen indoor. In het Nederlandse tenue is zijn zilveren medaille op het WK van 2013 zijn grootste wapenfeit. In een spannend duel versloeg hij toen de Mexicaan Luis Rivera met twee centimeter. Diezelfde Mexicaan – met een persoonlijk record van 8.46 meter – is ook in Leiden aanwezig, evenals de Italiaan Robert Howe die ooit bijna 8,50 meter sprong en bovendien ook WK-zilver behaalde. Bij het hoogspringen is Ebba Jungmark een grote naam. De Zweedse won in 2011 zilver op het WK indoor en heeft een persoonlijk record van 1.96 meter. Zij springt in een veld met vier springsters die 1.90 in hun benen hebben. Op de 400 meter verwelkomen we de huidige Europees kampioen Martyn Rooney.

Focus op Rio
Voor de Nederlandse topatleten staat atletiekjaar 2016 in het teken van de Europese kampioenschappen in Amsterdam, het WK junioren in Polen en de Olympische en Paralympische Spelen in Rio. Meerkampers Nadine Broersen, Nadine Visser, Anouk Vetter, Eelco Sintnicolaas en Pieter Braun zijn allen al geplaatst voor de Spelen en nemen in Leiden deel aan diverse onderdelen. Zo zal Nadine Broersen te zien zijn bij het hoogspringen, het onderdeel waarop ze het Nederlands record in handen heeft, en maakt Nadine Visser na een blessure haar rentree op de 100 meter horden. Femke Pluim kan met de limieten op zoek naar een Nederlands record bij het polsstokhoogspringen. Ook de Paralympische atleten bereiden zich voor op hun Spelen in Rio. Zo zal Marlou van Rhijn in Leiden uitkomen op de 200 meter.

Op weg naar Amsterdam
Reeds voor het EK geplaatste atleten gaan op zoek naar de limiet voor de Olympische Spelen. Dat geldt onder meer voor sprintster Jamile Samuel, polsstokhoogspringer Menno Vloon en discuswerper Erik Cadee. Liemarvin Bonevacia, reeds geplaatst voor Rio op de 400 meter, test zich een week voor de Nederlandse kampioenschappen op de 300 meter waarbij hij mikt op het Nederlands record, dat met 32.75 op naam staat van Patrick van Luijk.
Atleten die nog op zoek zijn naar limieten voor het EK zijn onder andere Nicky van Leuveren en Lisanne de Witte op de 400 meter, Bianca Baak op de 400 meter horden, Patrick Cronie en Melissa Boekelman bij het kogelstoten, Ingnisious Gaisah bij het verspringen en natuurlijk Tessa van Schagen (foto) op de 200 meter. De Leidse sprintster lijkt na een minder seizoen helemaal terug aan de nationale top. Ze kwam afgelopen weken al in de buurt van 23.15 seconde, de tijd die gevraagd is voor deelname aan het EK.
Het EK in Amsterdam is een bijzonder evenement voor de Nederlandse atletiek. Niet alleen voor atleten, maar ook voor de organisatie. Om zich optimaal voor te bereiden op het EK zullen ook juryteams ‘warmdraaien’ tijdens de Gouden Spike.

Nederlands kampioenschap 10000 meter
Een primeur dit jaar is dat de 10000 meter tevens geldt als het Nederlands kampioenschap. Bij de vrouwen is Elizeba Cherono de grote favoriete. De geboren Keniaanse gaat zelfs voor de Olympische limiet die op 32.00 staat. Bij de mannen lijkt de titelstrijd op voorhand een stuk spannender. Khalid Choukoud, Ronald Schroer, Roy Hoornweg, Tom Wiggers en Bart van Nunen zijn hier de voornaamste kandidaten voor het NK-podium. Zij zullen aantreden in een sterk internationaal deelnemersveld waarin gemikt zal worden op limieten voor Amsterdam en Rio. De Leidse ogen zullen natuurlijk ook gericht zijn op Noah Schutte die na een goede trainingsperiode klaar lijkt voor een flinke aanscherping van zijn persoonlijk record op de 25 ronden.

Gouden Spike app
Een noviteit voor de Gouden Spike is een in eigen beheer ontwikkelde app. Hiermee kan men live het nieuws en de uitslagen volgen. Bezitters van een Android telefoon kunnen de Gouden Spike app gratis installeren vanuit de Google Playstore. Ook kunnen de uitslagen live gevolgd worden op de website www.liveresults.nl.

Gouden Spike jury
Traditie bij de Gouden Spike is dat een onafhankelijke jury van drie bepaalt welke atleet de Gouden Spike verdient vanwege de meest aansprekende prestatie van de dag. De jury telt drie leden die hun sporen in de atletiek ruimschoots hebben verdiend:
– Els van Noorduyn, als kogelstootster zelf winnares van de Gouden Spike in 1967 en 1969 en als trainster actief bij AV’23 in Amsterdam.
– Rien van Haperen, directeur van het Europees kampioenschap in Amsterdam, voormalig directeur van de Atletiekunie en in zijn actieve carrière een verdienstelijke middenlange afstandloper;
– Eric Roeske, initiatiefnemer van het Nationaal Baancircuit exact 20 jaar geleden, mediaman en voormalig topsprinter op de 400 meter.

Programma
De wedstrijden om de 45ste Gouden Spike vinden plaats op zaterdag 11 juni. Het programma telt in totaal 26 onderdelen en vangt aan om 16.45 uur met het speerwerpen en de 400 meter horden voor vrouwen. De wedstrijd wordt afgesloten met het NK 10000 meter voor mannen en daarna een sprint apotheose in de vorm van 300 meter mannen, 200 meter vrouwen en finale 100 meter mannen. Tegen de klok van 21.30 wordt de Gouden Spike uitgereikt.

Vanaf de Zijlijn.nl © 2017
%d bloggers liken dit: