PDC WK 2018 finale ”The Battle Of The Generations”

De finale van het wereldkampioenschap darts van de PDC krijgt een All England Final. Wij als Nederlanders hadden vooraf in ons bracket minimaal daar één Nederlander verwacht, maar helaas heeft dat niet zo mogen zijn. Wél krijgen we een Battle Of The Generations met de oude meester Phil Taylor en coming man Rob Cross als eindstrijd te zien.

Het mag algemeen bekend zijn dat Phil Taylor zal afzwaaien na dit toernooi. Dit kondigde hij in 2017 aan. Het WK is zijn allerlaatste toernooi als speler en door onder andere geen interviews meer af te geven behalve aan Sky Sports creëerde hij rust om zich heen om zich zo optimaal mogelijk voor te bereiden op zijn laatste kunststukje. Deze missie is voor de zestienvoudig wereldkampioen half geslaagd door het bereiken van deze finale. Maar er is meer…

De bijna dertig jaar jongere Cross is een rijzende ster binnen de PDC. Hij wist al eerder dit jaar van zich te doen spreken in met name de Players Championship toernooien waarvan hij er enkelen wist te winnen. De als twintigste geplaatste speler kende enkele Houdini-acts onderweg tegen Michael Smith, Dimitri van den Bergh en Michael van Gerwen. Je zou het bijna het geluk van de kampioen kunnen noemen. Zes matchdarts werden overleefd tegen de regerend wereldkampioen, maar dat zegt ook veel over zijn mentale weerbaarheid.

Opvallend genoeg hebben de twee elkaar nog nooit eerder getroffen op welk toernooi dan ook. Cross speelde veel Players Championships en dat zijn precies de toernooien die Taylor liet voor wat ze zijn. Ook in de Majors kwam het niet tot een confrontatie. Cross kan dan ook zeggen dat hij een positief record heeft tegen The Power en dat kunnen er maar weinig zeggen.Maar we hebben wel ander vergelijkingsmateriaal gevonden.

Het toernooigemiddelde van Taylor bedraagt precies 100,00. Cross zit daar één puntje boven met 101.05 en dat is precies het gemiddelde dat hij liet noteren in zijn halve finale tegen Michael van Gerwen. Het check-out percentage van de heren laat een ander beeld zien. Taylor is daar met 52% de betere van de twee, met Cross op 45% raak op de dubbels. In het setsaldo is Taylor oppermachtig. Hij stond slechts vijf sets af in het gehele toernooi. Cross moest dertien sets aan zijn tegenstanders laten, maar wist er net als Taylor tweeëntwintig binnen te slepen om zich te plaatsen voor de finale.

Statistisch gezien ligt Taylor iets voor in het verzilveren van de kansen, maar de vechtlust en verbetenheid van Cross en met met name zijn veerkracht maken deze finale op voorhand tot een interessante wedstrijd. Wordt het nummer zeventien voor The Power of mag Voltage een ster op zijn shirt laten zetten? De nummer zes en de nummer twintig van de plaatsingslijst gaan er ongetwijfeld een boeiend en meeslepend gevecht van maken.

Maandag 1 januari
21.00 uur Finale
Phil Taylor v Rob Cross

Finale – Best of 13 Sets
Winnaar 400.000 GBP
Runner-up 170.000 GBP

Tekst: André v/d Voort

Vanaf de Zijlijn.nl © 2018
%d bloggers liken dit: