Mannen Leiden Atletiek gaan Europa in

Na 10 jaar loopt Leids team weer Europacup cross

Zes atleten van Leiden Atletiek zullen op zondag 5 februari deelnemen aan de Europacup Cross voor clubteams. Crossers van 19 Europese clubs zullen in het Portugese Albufeira lopen om de individuele maar vooral de teamprijzen. Door de winst bij de Nederlandse crosskampioenschappen vorig jaar mogen de Leidse mannen na tien jaar weer Nederland vertegenwoordigen op het Europese podium. De trip wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van stichting Topsport Leiden.

Coach Bram Wassenaar vindt het lastig in te schatten wat zijn pupillen kunnen presteren op dit niveau. “Het wordt hoe dan ook een prima ervaring en stimulans voor deze groep atleten.”. Wassenaar reist met een mix van ervaren en jonge talenten naar de Algarve. Robert Ton en de Amerikaan Justin Freeman zijn met hun 31 en 40 jaar de ervaren krachten in de ploeg. Ton was in 2012 geselecteerd voor het Europees kampioenschap op de marathon, maar haakte met een blessure af voor het toernooi in Barcelona. Hij traint nu bij Bram Wassenaar in Amsterdam en presteert weer op nationaal niveau. Freeman was in 2006 in Turijn zelfs Olympisch langlaufer voor de Verenigde Staten en is nu als docent verbonden aan de Amerikaanse school in Wassenaar.

Voor Flores Weverling, Jasper Boot, Jan Berkhout en Björn Koreman wordt de Europacup hun debuut op internationaal niveau. Noah Schutte ontbreekt in de Leidse ploeg omdat hij voor zijn studie en training in de Verenigde Staten verblijft. Zijn maatje Flores kijkt er naar uit om met zijn clubgenoten dit avontuur aan te gaan. “Bovendien ken ik het parcours in Albufeira van trainingsstages. Het is een gevarieerd rondje met een pittige heuvel die ongetwijfeld de scherprechter zal worden.” De totale afstand van de wedstrijd is bijna 10 kilometer. De resultaten van de beste vier lopers worden opgeteld en met team met de laagste score wint de Europacup. In de regel zijn de clubs uit Zuid Europa (Spanje, Italie en Turkije) favoriet omdat zij – anders dan bij ons – met semi-professionele teams aantreden. De Leidse mannen zullen vermoedelijk strijden om een plek in de Europese middenmoot.

Vanaf de Zijlijn.nl © 2017
%d bloggers liken dit: