Check onze facebook pagina voor meer actuele nieuwsberichten.

IN THE SPOTLIGHT: Yasemin Smit ”Ik vind het belangrijk om mijzelf te blijven ontwikkelen naast de waterpolo”

Yasemin Smit maakte nog deel uit van het Olympisch gouden waterpolo team van 2008. In de huidige Nederlandse selectie is ze ook nog de enige die daar van over is. Competitie speelt ze tegenwoordig in het buitenland, om precies te zijn bij het Griekse Olympiakos. Vanavond speelt ze met Nederland in Utrecht de World League wedstrijd tegen de Russen. En dus tijd om haar is wat vragen voor te leggen met IN THE SPOTLIGHT.

Favoriete sport na waterpolo?:
Momenteel heb ik niet zoveel tijd om andere sporten te beoefenen. Naast de waterpolotrainingen doen we zwem, kracht en hardlooptrainingen. Op TV kijk ik graag naar andere teamsporten, tennis of turnen.

Grootste kwaliteit?:
Toewijding.

Persoonlijk sporthoogtepunt?:
Het winnen van Olympisch Goud is natuurlijk het mooiste resultaat. Maar de zilveren medaille op het WK 2015 in Kazan is me ook heel waardevol.

Wat maakt jou als persoon zo succesvol in je sport?:
Ik train altijd hard, probeer mijzelf te verbeteren en beleef veel plezier aan mijn sport. Ik doe iets voor de volle 100%, of ik doe het niet. Het is daarvoor belangrijk om duidelijke keuzes te maken. Daarnaast vind ik de belangrijkste wedstrijden het mooist om te spelen, ik krijg daar extra energie van.

Hoe ziet een doorsnee dag voor jou eruit?:
Ik train twee keer per dag. Dus ’s ochtends sta ik op en rij ik na het ontbijt vanuit Zwolle richting Zeist met teamgenoot Lieke Klaassen. Als ik de maandag neem, dan hebben we eerst 1,5 uur krachttraining, gevolgd door 1,5 à 2 uur watertraining. Tussen de middag eten we in het seminar in Zeist en heb je wat tijd voor jezelf die je kunt besteden aan studie, werk, etc. Aan het einde van de middag hebben we weer 2 uur watertraining, waarna ik weer terug rijdt richting Zwolle.

Waar hou je je naast waterpolo graag mee bezig?:
Ik vind het belangrijk om mijzelf te blijven ontwikkelen naast de waterpolo. Ik denk dat je daar ook een betere speelster van wordt. Ik heb een bachelor Communicatiewetenschap en master Political Communication aan de Universiteit van Amsterdam afgerond. Ik heb ook twee jaar parttime (15 uur / week) gewerkt als communicatiemedewerker bij SportService Zwolle. Omdat ik aankomend seizoen in Athene zal gaan waterpoloën heb ik besloten nu niet te gaan werken naast de waterpolo. Daarnaast vind ik het gezellig om met vriendinnen koffie te gaan drinken of te lunchen.

Wat wil je graag bereiken in de komende jaren?:
Ik hoop nog een aantal leuke en goede jaren te beleven als actieve waterpolospeelster.

Hoe bereid je je mentaal voor op een wedstrijd?:
Ik denk dat in een team iedereen zijn eigen voorbereiding heeft. Het is belangrijk dat je weet wat je kan verwachten van elkaar en wat de teamtactiek is. Het gevoel van saamhorigheid en onoverwinnelijkheid is daarbij erg belangrijk. Om dit te creëren moet je een langere tijd met elkaar aan te slag. Tijdens de directe voorbereiding vind ik het fijn om na de teambespreking even tijd voor mijzelf te hebben. Om me even te focussen op wat mijn aandeel is in deze wedstrijd.

Wat doe jij over 20 jaar?:
Geen idee. Maar ik weet zeker dat dan opnieuw iets heb gevonden waar ik mij voor de volle 100% voor inzet en in kan verdiepen.

Kan je een paar tips geven aan jonge Nederlandse Waterpoloërs?:
Zoek een maatje (of meerdere) waarmee je kan trainen. Tijdens het trainen zorgt het ervoor dat je altijd de onderlinge strijd met elkaar aan gaat, zo maak je elkaar beter. Daarnaast is het ook leuk om samen te trainen!

Vanaf de Zijlijn.nl © 2018
%d bloggers liken dit: