IN THE SPOTLIGHT: Nicole Beukers “Naar jezelf kijken wat er nog beter kan en daar aan gaan werken”

Nicole Beukers is een Nederlands TOP roeister en tegenwoordig woonachtig in Amsterdam maar geboren in Leiderdorp!. Op de Olympische Zomerspelen 2016 won ze in de dubbel-vier samen met Chantal Achterberg, Carline Bouw en Inge Janssen een zilveren medaille en dus is het wel is tijd voor een IN THE SPOTLIGHT met deze top roeier.

Beste Nederlandse roeier/ster?
Dat is Jan Wienese vind ik. Hij is de enige Nederlandse roeier ooit die in de skiff (eenmansboot) een gouden medaille won op de Olympische spelen. Dat was in 1968 in Mexico.

Beste buitenlandse roeier/ster?
Ik kijk altijd erg op tegen Kim Crow. Dat is een Australische roeister die ontzettend atletisch is en op haar eigen stijl ontzettend hard gaat.

Zij heeft op de Olympische spelen in  Londen dubbel gestart. Dit betekent dat ze zich in twee roeiboten überhaupt heeft weten te plaatsen voor de spelen en ze heeft er ook nog eens allebei een medaille in gehaald. Zilver in de dubbeltwee en brons in de skiff. Dit is voor roeien ontzettend uniek. Meestal kom je als roeier maar in 1 boot uit op de Olympische Spelen, omdat je veel wedstrijden moet roeien in het toernooi en omdat het een zware sport is. Maar zij zat in twee boten en haalde ook nog eens twee medailles. Respect!

Favoriete sport na roeien
Ik heb voor het roeien aan korfbal gedaan bij Velocitas. Dat vond ik ook ontzettend leuk om te doen.
Maar mijn favoriete Olympische sport is atletiek. Het is erg leuk om naar te kijken, omdat het heel erg divers is en lekker snel gaat.

Inspiratie bron buiten de sport?
Heb ik niet echt.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ik heb mij wel eens afgevraagd hoe andere sporters pijn ervaren en waar de grens van de andere sporters ligt. Iedereen heeft natuurlijk een grens, maar wie kan nou het verst door die grens gaan en hoe voelt mijn ploeggenoot zich bijvoorbeeld met een zware roeiwedstrijd. Dus eigenlijk gewoon een keer met een andere sporter of met een ploeggenoot.

Grootste kwaliteit?
Doorzettingsvermogen.

Levensmotto?
Heb plezier in wat je doet!

Persoonlijk sporthoogtepunt?
Olympische zilveren medaille in Rio 2016 in de dames dubbelvier roeien.

Wat maakt jou als persoon zo succesvol in je sport?
Mijn doorzettingsvermogen en ook jezelf willen verbeteren. Naar jezelf kijken wat er nog beter kan en daar aan gaan werken.

Hoe ziet een doorsnee dag er voor jou uit?
Om half acht staat de wekker. Dan ga ik ontbijten. Dan fiets ik samen met mijn ploeggenoot naar de training, want zij woont 2 deuren naast mij. Mijn training is in het Amsterdamse bos op de Bosbaan. Dan doen we daar onze training. Dan eten we na de training wat op het Olympisch Training Centrum (OTC) dat wordt verzorgd door topsport Amsterdam. Dan fietsen we na het lunchen weer naar huis zo rond een uurtje of half twaalf. Meestal doe ik altijd een middag dutje om van de training te herstellen. Ik heb dit nodig om het optimale eruit te halen. Dan rond uurtje of 3 fietsen we weer naar de Bosbaan toe of naar de Amstel om daar de tweede training van de dag te doen. Dit kan roeien zijn, maar dit kan bijvoorbeeld ook krachttraining, hardlopen, ergometeren

(roeimachine) of fietsen zijn. Sochtends is meestal de roeitraining en smiddags soms roeien maar soms ook alternatief trainen. Rond een uurtje of 5u zijn we klaar en dan ga ik of naar huis om te eten en dan zo rond 22u te slapen, maar soms spreek ik ook met vrienden of familie af om gezellig samen te gaan eten.

Zo ziet mijn dag er ongeveer uit. En zondag zijn we meestal vrij.

Waar hou je je naast roeien graag mee bezig?
Ik ben lerares voor het basisonderwijs. Ik geef graag les, als het roeischema dat toelaat. Nu het vakantie is heb ik het lesgeven weer opgepakt. Ik geef nu iedere donderdag gymles aan een school in Amsterdam. Dit vind ik erg leuk om te doen. Ik heb naast de PABO ook mijn bewegingscertificaat, zodat ik ook gym mag geven aan de groepen 3 t/m8. Want tsja.. sporten vind ik nou echt super leuk om te doen, maar ook om te geven.

Wat wil je graag bereiken in de komende jaren?
Ik heb nog geen doelen gesteld voor de aankomende jaren. Ik wil graag meer ervaring opdoen in het onderwijs, omdat daar toch mijn toekomst ligt. En wat ik nog in de sport wil bereiken dat weet ik nog niet.

Hoe bereid je je mentaal voor op een wedstrijd?
Ik heb mij mentaal niet anders voorbereid op een wedstrijd dan op andere wedstrijden. Ik probeer heel erg taakgericht te zijn alleen maar te denken aan hoe ik die race wil varen en aan niks anders. Als je al bewust ben van je gedachtes dan ben je al een heel eind.

Wat doe jij over 20 jaar?
Dan ben ik gestopt met roeien. Maar ik sport dan nog wel, omdat ik sporten zelf heel erg leuk vind. Ik heb dan een eigen klas of ik geef gymles op een basisschool. Wie weet of ik dan zelf kinderen heb. Ik zou het wel erg leuk vinden.

Kan je een paar tips geven aan jonge Nederlandse roeiers?
Heb vooral heel veel plezier in wat je doet. Als je er maar plezier in hebt dan blijft het ook leuk. Dat geldt voor roeiers, maar ook gewoon voor sporters in het algemeen. Zeker als je nog jong bent lekker doen waar je plezier in hebt!

Vanaf de Zijlijn.nl © 2017
%d bloggers liken dit: