Dutch Basketball League: Strijd om de tweede plaats

Zorg en Zekerheid Leiden en Zwolle maken zaterdag 25 februari onderling uit welke ploeg de tweede plaats achter het schier ongenaakbare Donar gaat innemen. Beide ploegen staan momenteel op gelijke hoogte en hebben elkaar één keer verslagen. Het onderling doelsaldo is in het voordeel van de Leidse formatie.

Landstede Basketbal is aan een sterk seizoen bezig. De Zwollenaren zijn tot nu toe de enige formatie die Donar een nederlaag heeft weten toe te brengen. Recent ging het even mis voor Landstede Basketbal, want een nederlaag in Weert tegen hekkensluiter BSW mag je gerust beschouwen als een misstap. Daardoor kon Zorg en Zekerheid Leiden de tweede plaats weer overnemen, geholpen door een positief doelsaldo van plus 2.

Echt veel verschil is er daadwerkelijk ook niet tussen beide ploegen. In het eerste duel in Leiden, 12 november, viel de beslissing pas in het laatste kwart. Van 60-58 aan het eind van het derde kwart liep de thuisploeg door naar een 78-69 overwinning. Met een double double (20 punten, 11 rebounds) ging Daviyon Draper voorop in de strijd.

Ook in Zwolle viel de beslissing in het vierde kwart. Zorg en Zekerheid Leiden begon aan de laatste tien minuten met een 51-55 voorsprong, maar hield vervolgens open huis door Landstede Basketbal dertig punten te laten scoren. Omdat de Leidse formatie, die vlak na rust nog een 35-43 voorsprong genoot, er zelf maar 19 maakte, stond er na veertig minuten 81-74 op het bord.

Landstede Basketbal heeft wel de nummer twee en drie van de topscorerslijst in de ploeg zitten. Big man Clayton Vette komt gemiddeld tot 18.16 punten, J.T. Tiller volgt hem op de voet met 17.75. De naam Vette komt ook naar voren bij de rebounds. Hij staat daar derde met een gemiddelde van 8.05. Thomas Koenis is hier de lijstaanvoerder met 9.15 rebounds per wedstrijd.

Ook Tiller komt nog vaak voor in de top-10 lijstjes: tweede bij het schotpercentage tweepunters (63,37%, Vette staat hier overigens zevende, net voor Koenis), achtste bij het percentage vrije worpen (75,95%), eerste bij de steals (2.75) en vierde bij de assists (4.63). Het was dan ook niet verwonderlijk dat zowel Vette als Tiller afgelopen zondag tijdens het Ziggo Sport DBL All*Star Gala uitkwam voor de DBL All*Stars.

J.T. Yoho, die ook voor de DBL All*Stars in actie kwam, is de laatste weken on fire voor de Zwolse formatie. Tegen Forward Lease Rotterdam kwam de schutter vorige week donderdag nog uit op 23 punten en 10 rebounds. Ook Olaf Schaftenaar was in deze wedstrijd op schot met 19 punten (en 7 rebounds). De man in het midden is Nick Oudendag, die afgelopen zondag zijn rentree maakte bij de Orange Lions. De vierde buitenlandse speler, Keegan Hyland, heeft vanwege een blessure sinds 15 januari niet meer gespeeld. Schaftenaar werd afgelopen zondag als speler van de Orange Lions nog uitgeroepen tot MVP van de DBL All*Star Game. Hij kwam tot 26 punten, via onder andere zes driepunters.

Bij Zorg en Zekerheid Leiden keerde Jan Driessen in de uitwedstrijd tegen Apollo Amsterdam weer terug bij de hoofdmacht. Rens Butter deed afgelopen zaterdag weer mee met het DTL-team van Zorg en Zekerheid Leiden, dat het U24-team van Landstede Basketbal de baas bleef met 73-69.

De topper in de Vijf Meihal begint, zoals gebruikelijk om 20.00 uur. Echt een wedstrijd waar je bij moet zijn. Steun je blauwe helden en schreeuw hen naar een overwinning. Bij dit soort wedstrijden gaat de kaartverkoop altijd erg snel. Er zijn al heel wat kaarten verkocht. Wil je niet achter het net vissen, sla dan hier je slag.

Tekst: https://www.eredivisiebasketballleiden.nl/

Vanaf de Zijlijn.nl © 2017
%d bloggers liken dit: