Donar Groningen komt donderdag naar Leiden

Met de thuiswedstrijd nederlaag tegen Landstede Basketbal sloot Zorg en Zekerheid Leiden het derde kwart van het reguliere seizoen af. Het laatste deel, dat zeven duels beslaat, gaat donderdag van start. Het schier ongenaakbare Donar maakt dan om 20.00 uur zijn opwachting in de Vijf Meihal.

Na afloop van de nederlaag tegen Landstede Basketbal schaamde coach Paul Vervaeck zich min of meer voor het matige spel van zijn pupillen. Ten overstaan van een volle zaal. “We hebben heel wat recht te zetten voor de supporters en de sponsors, voor iedereen. Dat kunnen we donderdag doen door te winnen van Donar”, gaf Vervaeck te kennen.

Dat zal geen makkelijke opgave worden. Donar heeft van de 21 competitiewedstrijd tot nu toe slechts één keer verloren. Ook de wedstrijd om de SuperCup werd door de Groningers gewonnen. Daarnaast kwam Donar ook al vier keer succesvol uit een bekerconfrontatie. En die laatste teller wordt dinsdagavond zo goed als zeker op vijf gebracht, als Donar het in de tweede wedstrijd voor de halve finale van het bekertoernooi opneemt tegen Apollo Amsterdam. En dan laten we de Europese zeges van Donar nog maar even buiten beschouwing.

In MartiniPlaza heeft Zorg en Zekerheid Leiden in drie wedstrijden amper kansen gehad. De nederlagen liegen er niet om: 80-42, 101-77 (goede eerste helft) en 80-49. De Leidse ploeg heeft in elk geval één voordeel, namelijk dat er niet in Groningen wordt gespeeld maar in Leiden. In de Vijf Meihal wist Zorg en Zekerheid Leiden het Donar twee keer moeilijk te maken. Zeker in de eerste wedstrijd voor de competitie. Donar ontsnapte met de winst door een score van Andrew Smith één seconde voor het eindsignaal.

In de later gespeelde wedstrijd voor de beker verzuimde Zorg en Zekerheid Leiden om na een voordelige 36-24 ruststand de winst naar zich toe te trekken. Een 4-24 run zorgde ervoor dat een 46-35 voorsprong tegen het einde van het derde kwart werd omgezet in een 50-59 achterstand. Donar pakte met 59-68 dus ook die vijfde confrontatie tegen Zorg en Zekerheid Leiden.

Het grote probleem in deze wedstrijden was de wisselvalligheid. Diverse spelers gaven tegen Donar niet thuis, maar gek genoeg waren dat nooit dezelfde spelers. In de laatste competitiewedstrijd in Groningen was Jonathan Michael Lee in de eerste helft goed voor 20 punten, terwijl Rogier Jansen voor rust ook al 12 van zijn 20 punten noteerde. In de bekerpot in Groningen was Daviyon Draper goed voor 19 punten. In de thuiswedstrijd voor de competitie kwam Jessey Voorn tot 20 punten. In het in Leiden verloren bekertreffen speelde Leigh Enobakhare een prima pot basketbal met 9 punten en 9 rebounds.

Bovenstaand cijferlijstje geeft al aan dat er in wedstrijden tegen Donar geen vaste waarden in de Leidse ploeg te ontdekken zijn. Hoewel je met ‘als-dan-beweringen’ nergens komt, zou het toch prettig zijn wanneer wat meer spelers tegen Donar in de wedstrijd zitten en ook blijven zitten. Misschien dat de nederlaag tegen Landstede Basketbal een positieve uitwerking heeft op de spelersgroep. Na rust werd er in ieder geval gevochten. “We hebben gevochten als op straat. Dat moet wat slimmer en strategischer”, stelde Vervaeck. Misschien dat die vechtlust na rust tegen Landstede nodig was om van Zorg en Zekerheid Leiden een echte vechtmachine te maken. En dan graag de volle veertig minuten tegen Donar.

Als rechtgeaarde supporter van Zorg en Zekerheid Leiden hoor je dit soort wedstrijden zeker niet te missen. Is de Leidse ploeg in staat om het de Groningers moeilijk te maken en houdt Vervaeck met zijn manschappen woord? Dat merk je vanzelf als je in de Vijf Meihal aanwezig bent en jij de ploeg op welke wijze dan ook een steuntje in de rug geeft. Schaf daarom nu een kaartje aan. Dat kan hier. Het team kan alle steun goed gebruiken!

Tekst: https://www.eredivisiebasketballleiden.nl/

Vanaf de Zijlijn.nl © 2017
%d bloggers liken dit: