Apollo Amsterdam in overtime te sterk voor ZZ Leiden

AMSTERDAM, 5 november 2016 – Halverwege de eerste helft leek Apollo Amsterdam op een eenvoudige zege af te stevenen (46-26), maar ZZ Leiden knokte zich naar een verlenging en leek daarin te gaan winnen. In de laatste minuut pakte Apollo toch nog de winst: 88-86.

Nog altijd moet Apollo het doen zonder de geblesseerden Joël Brandt en Jesse Markusse. Dimeo van der Horst is niet meer geblesseerd, maar zal ook niet plaatsnemen in de startende vijf. Die plek moet Stefan Mulder opvullen. In de eerste minuten van de wedstrijd is te zien dat Zorg en Zekerheid Leiden niet van plan is voor de tweede keer een grote nederlaag te leiden. Sterke acties naar de ring van Thomas Koenis, Jessey Voorn en Mohamed Kherrazi zetten de toon in de wedstrijd. Daar blijft het voorlopig bij voor de Leidenaren, want de Amsterdammers gaan driepunters schieten in groten getale, Sergio de Randamie in het bijzonder. Met drie driepunters op rij zet hij Apollo voor het eerst op voorsprong. Zorg en Zekerheid Leiden probeert het, maar de schoten laten hen in de steek. Bij Apollo lijkt juist alles te vallen. Later in het eerste kwart zorgt De Randamie met zijn vierde driepunter voor een eerste gat in de wedstrijd. Daar zal het niet bij blijven, want ook Aron Royé en Gian Slagter zijn trefzeker van afstand en zo staat het al 28-16 voor Apollo in het eerste kwart en moet Zorg en Zekerheid Leiden een tandje bijzetten in het volgende kwart.

Daar komt nog weinig van terecht, want het is Slagter die opnieuw met een driepunter opent. De Leidse ploeg komt regelmatig door met sterke inside acties, maar Apollo is trefzeker vandaag. Met zijn vijfde driepunter bepaalt De Randamie het verschil op twintig punten: 38-18. Zorg en Zekerheid Leiden moet nu vrezen dat het niet weer zo’n wedstrijd gaat worden als vorige week in Groningen. Dat beseffen zij ook. In de resterende minuten bijten de bezoekers van zich af en weten elkaar beter te vinden.

Eerst begint Daviyon Draper, de nieuwe Amerikaanse kracht bij Leiden, met een driepunter. Gelijk daarna maakt Zorg en Zekerheid Leiden plaats voor Voorn. Met een aantal stepback jumpers en een driepunter brengt hij de Leidse ploeg dichterbij Apollo. Voorn was in dat kwart goed voor 11 punten, allemaal op rij. Het verschil was twintig punten, maar het verschil gaat gaandeweg de wedstrijd richting de tien punten. Het laatste antwoord van Zorg en Zekerheid Leiden komt van Rens Butter die met een driepunter zorgt voor 47-35 stand bij rust. Naar alle waarschijnlijkheid gaan we een spannend tweede helft tegemoet.

Vlak na rust slaat Apollo weer toe met meerdere inside acties. Ze krijgen meer rebounds mee, waar Max van Schaik voornamelijk gebruik van maakt. Met een tip-in en een dunk zet hij Apollo weer op een voorsprong van achttien punten. Vanaf dat moment zet Zorg en Zekerheid Leiden aan. Ze spelen een stuk geconcentreerder en gaan weer in de achtervolging. Meerdere rebounds van Koenis en Kherrazi zorgen voor geslaagde second chance points van Zorg en Zekerheid Leiden. Hierdoor zien de bezoekers kansen om terug te komen in de wedstrijd. Helemaal als Butter, net als in de eerste helft, het kwart afsluit met een driepunter: 66-55.

Zorg en Zekerheid Leiden gaat door met het sterke spel waarmee ze het derde kwart zijn geëindigd. Floris Versteeg vuurt een geslaagde driepunter af die de bezoekers weer binnen de grens van tien punten brengt: 68-60. Nog is Zorg en Zekerheid Leiden niet klaar. Ze vinden Draper die nog een driepunter raak knalt. De Leidse spelers voelen dan dat ze weer helemaal in de wedstrijd zitten. Het meegereisde publiek gaat dan ook achter hun team staan, want die zien ook mogelijkheden voor hun team. Mohamed Kherrazi zorgt met een inlegger voor een verschil van slechts drie punten: 70-67. Apollo moet nu iets bedenken om een walk-over te voorkomen. Royé lijkt met een driepunter Apollo op tijd lucht te geven: 73-67. Beide teams komen dan in een fase waarin niks lukt. Hierdoor blijft de stand lang hangen op 73-67 en is het de vraag of Apollo op tijd met de driepunter heeft geantwoord of dat Zorg en Zekerheid Leiden in de laatste twee minuten nog kan toeslaan. Draper lijkt bevestiging te geven op de laatste vraag. Met meerdere geslaagde jumpers van hem is het verschil nog maar één punt: 73-72. Apollo moet dan met een tegenaanval komen, maar ze verliezen de bal aan Draper die naar de basket snijdt en zorgt voor de voorsprong voor Zorg en Zekerheid Leiden met nog een minuutje te gaan. Apollo weer in de aanval, maar na de treffer van Royé hebben ze grote moeite voor de aanvalsopzet. Royé probeert Apollo weer op een voorsprong te zetten met een driepunter en dat lukt hem tot dolle vreugde van het publiek: 76-74 weer voor Apollo. Paul Vervaeck besluit om een time-out te nemen. Dit lijkt het juiste effect te hebben voor de mannen uit de Sleutelstad. Rogier Jansen schiet gelijk na de time-out met een hoge boogbal over Royé heen en met succes. Voorsprong nu weer voor Leiden: 76-77. Wat kan Apollo nog doen na deze boost van Leiden? Royé besluit om een verre driepunter over Jansen af te vuren. Ook deze treft doel: 79-77 nu weer voor Apollo. Stuivertje wisselen dus. Leiden mag vervolgens vrije worpen nemen. Mohamed Kherrazi benut deze feilloos waardoor er een verlenging ontstaat.

Met een jumper zorgt Draper ervoor dat Zorg en Zekerheid Leiden in de verlenging de eerste voorsprong pakt. De Leidse ploeg lijkt de zege helemaal binnen te hebben als Mohamed Kherrazi na zijn eigen rebound de and-1 verzilvert en voor een voorsprong zorgt van 81-86 met nog één minuut te gaan. Nog voordat Leiden met haar ogen kan knipperen is het Van der Horst die een heel snel schot lost net buiten de bucket dat via het bord doel treft: 83-86. Zorg en Zekerheid Leiden mag dan vrije worpen nemen. Mohamed Kherrazi was net koel en zuinig met de extra bonus vrije worp, nu mist hij beide vrije worpen. Apollo in de achtervolging, de laatste strohalm. Bij de driepuntslijn vinden ze De Randamie die niet aarzelt en meteen zijn kans grijpt. Zijn zesde driepunter treft doel waardoor het weer gelijk staat: 86-86. Zorg en Zekerheid Leiden neemt dan de tijd voor de volgende aanval met nog 36 seconden te gaan. Via Versteeg en Voorn komt de bal terecht bij Draper die opnieuw afvuurt met zijn schot ziet stranden. In de eerste instantie claimen de scheidsrechters out of bounce, Leiden bal. Maar de zoemer van de schot klok was al afgegaan en dat betekent een 24 seconden overtreding. Apollo krijgt dus haar laatste kans met nog twaalf seconden te gaan. Van der Horst brengt de bal op, dribbelt vervolgens iets dichterbij de ring om gelijk af te drukken voor het schot. De bal treft op miraculeuze wijze doel waardoor er een klank van een crowd explosion klinkt in de Apollohal. Met nog 0,7 seconden te gaan staat het 88-86 voor Apollo, maar coach Vervaeck van Leiden neemt nog een time-out om te redden wat er te redden valt. Bij de inbounce voor Leiden is het een snel vangen en schieten. Kherrazi probeert het via een lobpass van Jansen, maar zijn schot treft enkel het bord waardoor Apollo de derde zege op rij kan opstrijken door te winnen met 88-86 van Zorg en Zekerheid Leiden.

Tekst: Bryant Abath (http://www.basketballleague.nl)

Vanaf de Zijlijn.nl © 2018
%d bloggers liken dit: