10 vragen aan… Olympiër Tessa van Schagen

Tessa van Schagen uit Leiden moet toch wel een klein beetje in een droom leven. Liep in een paar weken tijd zowel een EK als Olympisch limiet en vertrekt vandaag richting Portugal om vervolgens door te vliegen naar Rio, daar gaat ze haar debuut maken op de Olympische spelen. Tussendoor heeft ze ook nog even tijd gevonden om voor ons 10 vragen te beantwoorden.

1. Waar komt je liefde voor Atletiek vandaan?
Mijn liefde voor Atletiek is ontstaan toen ik heel klein was. Ik vond het van jongs af aan erg leuk om heel hard te rennen. Met buitenspelen vond ik het super leuk om spelletjes te doen waarbij ik moest rennen, zoals tikkertje. Toch zat ik nog niet op atletiek, ik deed namelijk turnen en daar had ik het ook erg naar mijn zin. Toen ik 14 jaar was wilde ik toch graag een andere sport gaan doen. Tijdens de gymlessen vond ik het altijd leuk om te sprinten, daarom ben ik met een klasgenote meegegaan naar de atletiektraining. Vanaf de eerste training was ik gelijk verkocht!

2. Je bent gekwalificeerd voor de 200 m en de estafette op de olympische spelen, hoe zien jou kansen eruit?
De limieten worden in Nederland altijd scherper gezet dat de internationale limieten. Omdat ik dit limiet heb gehaald zou het voor mij mogelijk moeten zijn om de halve finale te bereiken. Daarom is het dus mijn doel om in de halve finales te komen. Natuurlijk wil ik ook heel graag op mijn best zijn in Rio en wil graag een persoonlijk record lopen.

3. Hoe zien de laatste paar weken voorbereidingen er voor jou uit? Wanneer vertrek je naar Rio?
De laatste paar weken bestaan vooral uit trainingen, er zijn nog een aantal verbeterpuntjes en daar ga ik nog aan werken. 22 juli lopen we met het estafette team nog een 4x100m tijdens de Diamond League in Londen. 28 juli vertrek ik naar Portugal om daar verder voor te bereiden op de Olympische Spelen. Vanaf Portugal vlieg ik 6 augustus door naar Rio, waar ik 15 augustus voor het eerst zal starten!

4. Wanneer zijn de Olympische Spelen voor jou geslaagd?
De Olympische Spelen zijn voor mij geslaagd als ik naderhand terug kan kijken en weet dat ik mijn best heb gedaan en heb laten zien wat ik kan.

5. Waarom mag geen enkele sportliefhebber de Olympische Spelen in Rio missen?
De Olympische Spelen is het grootste sportevenement wat er bestaat en als sportliefhebber mag je zoiets niet missen! Ook denk ik dat het Nederlandse team dat naar Rio gaat een super goed team is, en ik denk dat er veel mooie prestaties zullen worden geleverd. Voor echte sportliefhebbers is dat iets wat je niet mag missen!

6. Favoriete sport na atletiek?
Na atletiek is turnen mijn favoriete sport. Het is een super mooie sport om naar te kijken en het heeft (net als atletiek) verschillende onderdelen, wat ik erg leuk vind. Turnen combineert ook veel verschillende dingen, zoals kracht en lenigheid, ik vind het erg mooi om te zien hoe deze vaardigheden worden gecombineerd.

7. Beste sporter aller tijden?
Ik denk niet dat er één iemand de beste sporter aller tijden kan zijn, bij elke sport is dat anders. Binnen de atletiek heb je ook nog verschillende onderdelen, en er zijn zoveel goede sporters geweest dat het moeilijk is om één iemand te kiezen. Ik vind het vooral belangrijk dat sporters hard werken en het beste uit zichzelf proberen te halen, dan ben je voor mij een goede sporter.

8. Algemeen of persoonlijk sporthoogtepunt
Er zijn veel hoogtepunten in mijn sportcarrière, zoals mijn derde plaats op de 200m tijdens het Europees Junioren Kampioenschap, het behalen van de limieten voor het Europees Kampioenschap en de Olympische Spelen en het lopen van een 200m in een vol Olympisch stadion in Amsterdam op het Europees Kampioenschap. Het hoogtepunt dat het meest recent is, is het winnen van de Gouden medaille op het Europees Kampioenschap en dat voor eigen publiek in Nederland! Het stadion was super vol, het was super mooi om zoveel steun te krijgen van het publiek!

9. Idool/inspiratiebron?
Mijn inspiratiebronnen zijn mijn ouders, mijn broer en mijn vriend. Zij helpen mij altijd met het behalen van mijn doelen, weten altijd hoe ze mij moet motiveren, steunen mij in al mijn beslissingen en staan altijd voor mij klaar ook als het minder goed gaat.

10. Wat is je levensmotto?
De uitspraak “Carpe Diem” (ofwel “pluk de dag”) vind ik erg mooi. Het betekend dat je moet genieten van elke dag, en dat is iets wat ik altijd probeer te doen.

Vanaf 5 augustus start de Olympische spelen in Rio. En natuurlijk zijn alle verrichtingen van onze regiogenoten in Rio te volgen via onze website en facebook.

Vanaf de Zijlijn.nl © 2017
%d bloggers liken dit: